[O1] Słaby nadmuch na przednią szybę

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kkasperc
    Classic
    • 2009
    • 3

od szpanowania w grupie VAG jest Audi, od prestizu VW, a skoda jest wysrodkowanym wskaznikiem wszystkiego.

mi sie bardzo podobaja szkodniki (no nie liczac roomstera ale o gustach sie nie rozmawia.
  • Piotr_Car
    Drive
    • 2007
    • 52

Witam! Sprawdziłem szukajką, ale nie znalazlem zadawalającej odpowiedzi :cry: . Oto mój problem: gdy skieruje nadmuch na przednią szybę i przyłożę rękę do kratki na podszybiu to ledwie czuć,że wieje na szybę. Po przełączeniu na nawiew do środka chce urwać głowę. Efektem tego są dlugo zaparowana szyba przednia. Dotyczy to mojej o1 combi z klimą manualną. Zaznaczam,że obieg wewnętrzny mam wyłączony. Czy ten typ tak ma czy to jakaś usterka i co z tym fantem można zrobić? :?

Komentarz

• JanuszSz
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 2835
      • Superb II combi (3T5)

Piotr_Car, Jak ustawisz nadmuch ciepłym powietrzem,to tak będzie.Spróbuj zamknać ciepłe,tak żeby dmuchało tylko zimne i jeśli będzie dobrze dmuchać to znaczy,że TTTM.U mnie jest tak samo.Pomaga częsta wymiana filtra p.pyłkowego.Kupuję zamienniki i wymieniam co kilka tygodni.
      Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• Piotr_Car
        Drive
        • 2007
        • 52

JanuszSz, Dzięki, jutro sprawdzę, a ten filtr to ten co sprawia tyle kłopotu przy wyjmowaniu ( odciaganie plastiku na podszybiu)

Komentarz

• yossarianpl
          Drive
          • 2006
          • 42

Ja też się tak męczyłem, jest to wina tylko filtra. Niestety tylko filtr Boscha bo on jest zrobiony z jakiegoś plastikowego włókna, które nie łapie wilgoci, nie zarasta tak szybko brudem i grzybem. Starcza nawet na 3-4 miesiące. O1 jest na to jakoś szczególnie wrażliwa więc inne filtry niestety na drzewo.
          Niegdyś AGR 118@242 Master's "chill out version"

Komentarz

• chimek11
            Rider
            • 2007
            • 482

tak, to ten filtr.
            u mnie tak samo sie dzieje jak u Ciebie.
            nawet napisalem post na ten temat. i dochodze do wniosku ze TTTM.
            jak masz klime to skieruj nawiew na szybe i masz problem z glowy z parowaniem.
            pozdr.

Komentarz

• huwe
              Elegance
              S_OCP Member
              • 2005
              • 976

panowie - marudzicie z tym filtrem ppyłkowy, że on w okci szczególnie narażony. w golfie 3 jest taki sam, i tam to dopiero bagno się robi :twisted: . jedno co , to sposób pozbywania się podszybia w vw jest o niebo ( a nawet dwa nieba) łatwiejszy niz prucie podszybia u nas.
              Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• Kędzior
                Ambiente
                • 2007
                • 207

Dzisiaj również wymieniałem (filtr) ten sam problem miałem z zaparowaną szybą
                Nowy filterek i dmucha nieprzecietnie ; )

Komentarz

• stefan86
                  Ambiente
                  • 2005
                  • 119

Zamieszczone przez huwe
                  sposób pozbywania się podszybia w vw jest o niebo ( a nawet dwa nieba) łatwiejszy niz prucie podszybia u nas.
                  No właśnie - to podszybie jest zintegrowane z przednią szybą za pomocą uszczelki..

Zamieszczone przez yossarianpl
                  nawet na 3-4 miesiące.
                  W takim razie jak Ty to robisz - tak często wymieniasz ten filtr to i tak często wymieniasz tą uszczelkę? No bo chyba bez uszkodzenia tej uszczelki nie da się obejść.

Swoją drogą to ma ktoś jakieś linki gdzie można kupić tą uszczelkę?

Komentarz

• nico21
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 2640
                    • Volkswagen

( odciaganie plastiku na podszybiu)
                    Zamieszczone przez stefan86
                    No właśnie - to podszybie jest zintegrowane z przednią szybą za pomocą uszczelki..
                    wszystko ładnie schodzi i dostep jest jak ta lala. w tej uszczelce przy szybie jest ryniennka w którą wchodzi wpust podszybia. wystarczy tylko mocniej pociągnąc do góry i po sprawie. Widac to na fotkaz topiku:

DACAR.team

Komentarz

• stefan86
                      Ambiente
                      • 2005
                      • 119

dzięki nico21, już wszystko jasne.

A co do samej tej uszczelki to chodzi o to, że swoje latka już ma no już troszkę się kruszy..

Wypadałoby ją wymienić. No i tu pytanie, a raczej prośba. Proszę o jakieś linki gdzie można kupić tą uszczelkę.

Komentarz

• misiek^wro
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 8321

Piotr_Car, u mnie bylo tak, ze padla uszczelka plus bylo pelno syfu, tj jakichs listkow itd, wymiana filtra przynosila naprawde beznadziejne efekty, chociaz bylo polepszenie. Jak zrobilem kompleksowo wszystko, to naprawde ... bylo niebo a ziemia

Co do uszczelki to :

spytaj tego kolegi : http://forum.octaviaclub.pl/profile....profile&u=1485

Renomowany serwis Skoda, Volkswagen Group, stacja kontroli pojazdów, sklep z częściami, serwis klimatyzacji, diagnostyka komputerowa w Opolu.
                        Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                        Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                        ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• Piotr_Car
                          Drive
                          • 2007
                          • 52

Dzięki wszystkim za porady. Mam jeszcze jedną wątpliwość: jeżeli glówną przyczyną jest filtr p.pyłkowy to dlaczego w innych kierunkach dmucha jak diabli, :diabelski_usmiech , a tylko na szybę nie chce. Może jakaś dźwigienka nie działa i nie kieruje przepustnicy nawiewu na szybę ?

Komentarz

• aciu
                            Rider
                            • 2005
                            • 685

Zamieszczone przez Piotr_Car
                            Może jakaś dźwigienka nie działa i nie kieruje przepustnicy nawiewu na szybę ?
                            i to chyba strzał w 10. Gdyby filtr był zabrudzony to tak jak napisałeś, nie urywałoby głowy w innych położeniach nawiewu.
                            Może koledzy podeślą rysunki z rozkładem przewodów wentylacyjnych kabiny i umiejscowieniem klapek kierujących powietrze. Niestety nie posiadam ETKI - tam powinno być

Komentarz

• stefan86
                              Ambiente
                              • 2005
                              • 119

No to co w końcu?

P.S.

Niestety ale wszyscy sprzedają tą uszczelkę jedynie z kompletnym podszybiem :lol: A ten użytkownik nie odpisuje na PW.

Komentarz

• bastek016
                                Ambiente
                                • 2005
                                • 163

witał dzis rozmawiałem z rodzicami i mam nowy filtr ale w golfie III szyba odparowuje przeciętnie polecili mi jeszcze za czasów malucha żeby w przednia szybe co jakis czas wetrzec pianke po goleniu szyba podobno wogole nie paroje sprawdzal ktos ??

Komentarz

Pracuję...